Jihoafrická republika zahájila konzultaci k možnému startu digitálního rozhlasu

7. květen 2018

Zdali se na jihu Afriky chytne digitální vysílání ve III. pásmu, případně technologie DRM, si budeme muset počkat v následujících měsících.

Jihoafrická republika zvažuje možnosti spuštění ostrého vysílání digitálního rozhlasu. Tamní regulátor ICASA (Nezávislá komunikační autorita Jižní Afriky) zahájila veřejnou debatu k budoucímu využití dané technologie. V téměř pětašedesátistránkovém dokumentu hovoří jak o možnostech digitálního rádia DAB+, tak i technologie DRM – v jakých pásmech se jednotlivé vlny šíří, případně jaká je dostupnost odpovídajících přijímačů.

Zainteresované subjekty, které se budou chtít veřejné konzultace zúčastnit, mají nyní relativně velkou možnost volby, co se týká frekvenčních pásem. DAB+ rozhlas lze šířit ve III. pásmu, technologii DRM buďto v AM rozsazích, případně ve variantě DRM+ na VKV. Regulátor ICASA upozorňuje v souvislosti s digitálním vysíláním na výraznou úsporu financí v souvislosti s chodem vysílačů a možnost nasazení doplňkových služeb, ať už ve spojení s internetem (slideshow), případně bez něj. Konzultace k dokumentu běží do konce května.

autor: lukpo
Spustit audio