Jihočeská rozhledna Svákov překvapí přítomností DAB+ z Vídně nebo Saska

13. srpen 2018

Pro příjem digitálních signálů z Bavorska, případně vzdálenějších oblastí, jde o naprosto nevhodnou lokalitu. Co se týká počtu multiplexů, spočítáte je zde téměř na prstech jedné ruky.

Směr, kterým jsem se s digitálním rádiem za účelem zjištění přítomnosti DAB+ multiplexů ještě nevydal, byly jižní Čechy. Za tímto účelem byla proto vytipována rozhledna Svákov, která se nachází hned za hranicemi města Soběslav v okrese Tábor. Právě Tábor mi byl doporučen dlouholetým spolupracovníkem portálu Digitální rádio Pavlem Bártou jako kóta vhodná pro příjem signálů z Bavorska, případně Horního Rakouska.

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl být těmto signálům ještě o něco blíže, zvolil jsem právě místo táborské Hýlačky soběslavský Svákov. Hýlačka, ač rozhledna velmi pohledna, se navíc podle fotek na internetu neukazuje jako úplně vhodné místo pro dálkový příjem. Vyhlídková plošina je potažena sítí/pletivem, které brání v možnosti vytažení antény ven z ochozu. Předpokládám, že primárně jde o to, aby některý dětský návštěvník nevypadl a nedošlo k tragédii.

Dřevěná rozhledna Svákov patří svou výškou spíše mezi malé rozhledny – měří pouze 13,5 metru a samotnou Soběslav z ní máte jako na dlani. Bohužel až přítomnost na místě ukázala, že pro příjem signálů z Bavorska, případně západního směru, jde o lokalitu naprosto nevhodnou. Naopak trvalou přítomností potěšil vídeňský městský multiplex na kanálu 11C nebo saská digitální síť na kanálu 9A. Svákov se stal rozhlednou, která patří mezi lokality s nejmenším počtem zachycených multiplexů, jež jsem doposud navštívil.

Zachycené multiplexy:

5C – multiplex DR Deutschland – 2 dílky z 16
5D – multiplex RTI cz – České Budějovice/Kluk – plný signál
9A – multiplex MDR Sachsen – 175 km na hranice se Saskem - 3 dílky z 16
11A – multiplex Teleko – Příbram/hvězdárna – pouze náznak signálu, bez identifikace
11C – CityMUX Wien II – Wien/DC Tower (cca. 170 km) – 3 dílky z 16
11D – multiplex Bayern – vysílač nelze určit (Bavorsko) – 4 dílky z 16
12C – multiplex ČRo DAB+ - Plzeň/Radeč (?) – 5 dílků z 16

Přijímací zařízení:

  • sedmiprvková anténa Emme Esse 7RB3
  • TechniSat Digitradio 210 s vyvedeným konektorem
autor: lukpo
Spustit audio

Související