Koronavirus zaskočil i lovce vzdálených signálů, výroční setkání přesunuli na podzim

12. březen 2020

Uzavřenou akci členů Československého DX klubu mělo navštívit i několik telekomunikačních expertů včetně zástupců Českých Radiokomunikací nebo operátora RTI cz. Klub je otevřený všem, kteří to myslí s dálkovým příjmem vážně a nespoléhají se pouze na základní vybavení.

Československý DX klub slaví letos třicáté výročí oficiálního fungování. Pomyslným vrcholem oslav, na kterém se lovci vzdálených signálů měli sejít, bylo tradiční výroční setkání připravované na 27. až 29. března. Akci ale kvůli šíření koronaviru COVID-19 zasáhla velmi nízká účast členů CSDXC. Výbor jako nejvyšší klubový orgán se proto rozhodl Výroční setkání přesunout až na podzim. Akce pravděpodobně proběhne v říjnu.

Členové CSDXC se mohli kromě setkání s kolegy a výměnu zkušeností těšit na zajímavé přednášky. Na akci k 30. výročí spolku měli dorazit také experti z oboru telekomunikací, mj. Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací; Roman Kropáček, provozní ředitel RTI cz nebo Miroslav Krupička, někdejší ředitel Rádia Praha, vysílání Českého rozhlasu do zahraničí.

Členové CSDXC se na profi úrovni věnují například i dálkovému příjmu digitálního rozhlasu DAB+ a v tomto směru dosahují velmi dobrých výsledků. Standardem je pro ně dle lokality nejen příjem této technologie ve III. pásmu z Německa, Rakouska, Slovenska nebo Polska, ale v době dobrého troposferického šíření, například při inverzním počasí, i ze vzdálenějších zemí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související