Letošní olympiáda bude v Ultra HD rozlišení, formátu HDR a zvuku Dolby Atmos

25. červenec 2016

Obraz 4K znamená rozsah 3840x2160. Diváky by mohla do olympijského dění vtáhnout i virtuální realita.

Mimořádné sportovní události vždy posouvají hranice technologií kupředu. Poslední fotbalový šampionát Euro mohli sledovat diváci u vybraných zápasů ve formátu Ultra HD, a to i v České republice a na Slovensku díky nekódovanému tureckému programu TRT 4K. Šampionát už je ale minulostí a je třeba se soustředit na blížící se olympijské hry. Nejen, že budou vysílané v Ultra HD, ale také formátu HDR, který dává obrazu jasnější barvy a přirozenost. Novinkou bude i zvuková část – audio nabídne formát Dolby Atmos.

Špatnou zprávou je bohužel skutečnost, že nic z toho prakticky se stoprocentní jistotou čeští sportovní fanoušci nebudou moci využít. Tyto novinky oznámila pro své diváky americká televize NBC. V rozlišení 4K bude k dispozici celkem třiaosmdesát hodin záznamů s denním zpožděním oproti živému vysílání. Formát Ultra HD bude k dispozici pro diváky v USA na satelitu, v kabelových i IPTV sítích a dalších partnerů NBC. Týkat se to bude otvíracího a závěrečného ceremoniálu, plavání, basketbalu nebo fotbalového finále mužů. Ultra HD signál bude k dispozici také pro diváky japonské veřejnoprávní televize NHK.

Možná si pokládáte otázku, proč tento článek vznikl, když se vůbec netýká českého, případně slovenského diváka? Nemusela by to být tak úplně pravda. Pokusit se zprostředkovat olympiádu ve formátu Ultra HD by rád divákům umožnil slovenský telekomunikační operátor Towercom. Rozhovor na toto téma si můžete přečíst na našem webu. Česká televize i Rozhlas a televize Slovenska chystají olympiádu „pouze“ ve formátu Full HD, tedy rozlišení 1920x1080. Obraz 4K znamená rozsah 3840x2160. Diváky by mohla do olympijského dění vtáhnout i virtuální realita VR. Více si o ní můžete přečíst v tomto textu.

Nové technologie, který bývají někdy pompézně oznamovány, se mohou v průběhu několika let ukázat jako slepá kolej. V minulosti tomu bylo u formátu 3D. Ačkoliv v kinosálech se více méně trojrozměrný obraz uchytil (klasická kina, IMAX), z televizního vysílání prakticky vymizel a v dnešní době je těchto programů jako šafránu. Samsung se snaží fenomén 3D oživit pomocí technologie Gear VR. Díky speciálním brýlím a snímání má být navozen pocit trojrozměrné scény. Technologii už si vyzkoušeli někteří vysílatelé, ale trvale ji nenasadili. Na satelitu už probíhají v rámci „Virtuální reality“ první testy. Upozornil na ně web Satkurier.pl.

autor: lukpo
Spustit audio