Lichtenštejsko uvažuje o vlastním DAB+ multiplexu

25. květen 2023

Alpská země by se mohla dočkat v následujících tech vlastní rozhlasové sítě. Lichtenštejnsko, které leží v těsném sousedství Rakouska nebo Švýcarska, prozatím musí spoléhat na programové balíky z jiných zemí. V DAB+ je šířeno prozatím Radio L.

Lichtenštejsko doposud nemá vlastní DAB+ multiplex. Tamní Radio L zásobuje signál této oblasti ze sousedního Švýcarska. O zvažované novince informoval koncem března portál Satellifax. Plány na vlastní rozhlasovou síť pro Lichtenštejnsko vzešly z pravidelného zasedání regulačních orgánů působícícíh v oblasti Bodamského jezera. V tomto regionu se zbíhají hranice tří zemí – Německa, Rakouska a Švýcarska. Z toho vychází i velmi bohatá programové nabídka v DAB+.

Dalším zajímavým nastíněným tématem byl možný přechod z analogového vysílání v pásmu FM na digitální rádio DAB+, který je aktuální také v souvislosti s ekonomickou krizí a nutnými úsporami energie. Žádné konkrétní plány ale v tomto směru nejsou. Aktivní ve vypínání slabších FM vysílačů je zejména veřejnoprávní Deutschlandradio. Velkým tématem je opuštění analogového rádia ve Švýcarsku, která je plánováno na příští rok. Portál Digitální rádio tuto událost dlouhodobě monitoruje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související