Lidská chyba připravila část Norska o signál digitálního rádia DAB+

19. leden 2017

Pro Norsko byla tato situace relativně nepříjemná, protože právě před týdnem se stalo první zemí, které se rozhodlo pro vypínání analogového VKV signálu.

Bez signálu digitálního rádia DAB+ se musela obejít ve středu část Norska. Díky porušení optických kabelů v průběhu výkopových práci byla přerušena distribuce signálu a tím pádem nedošlo k zásobení některých vysílačů. Výpadek DAB+ signálu se týkal přibližně pěti procent populace, řečí čísel šlo o nějakých 235 tisíc lidí nacházejících se po celém Norsku. Havárie zasáhla i část Osla a měst Akershus a Østfold.

Pro Norsko byla tato situace relativně nepříjemná, protože právě před týdnem se stalo první zemí, které se rozhodlo pro vypínání analogového VKV signálu. Ono prvenství si připsala oblast Nordland s přibližně čtvrt milionem obyvatel. „Okamžitě jsme vyvinuli maximální úsilí, aby byla síť uvedena do provozu, což se podařilo přibližně ve 23.30. Síť je robustní a navržena tak, aby k podobným haváriím nedocházelo. Tato situace byla bohužel způsobena vinou lidského faktoru způsobenou s výkopovými pracemi,“ uvedl operátor Norkring.

autor: lukpo
Spustit audio