Lokální DAB multiplexy čeká boom ve Velké Británii pravděpodobně příští rok

25. červenec 2017

Operátoři budoucích multiplexů deklarovali svůj zájem provozovat takové sítě, které budou mít v dané lokalitě stejný zásah jako již existující.

Community Media Association (CMA), která ve Velké Británii spojuje pod jednu hlavičku různá komunitní média, předpokládá pro příští rok velký rozvoj digitálních rozhlasových multiplexů DAB+ na lokální úrovni, takzvané „sítě třetí úrovně“. Informuje o tom web Radio World. Právní norma, která toto vysílání umožní, již existuje. Letos v březnu se uskutečnilo pod hlavičkou CMA setkání vysílatelů, jenž deklarovali svůj zájem podpořit rozvoj DAB.

Operátoři budoucích multiplexů deklarovali svůj zájem provozovat takové sítě, které budou mít v dané lokalitě stejný zásah jako již existující, aby měly rovnoprávné podmínky pro svou existenci. Pro technologickou neutralitu by mělo být zajištěno, aby stávající provozovatelé nemohli spravovat chystané multiplexy. Z budoucího vlastnictví sítí by tedy měli být vyjmuti. Předpokládá se, že další diskuse ke spuštění DAB multiplexů na lokální úrovni bude zahájena mezi ministerstvem kultury, médií a sportu a regulátorem Ofcom zahájena ještě do konce letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio