Lov vzdálených televizních signálů má stále svůj smysl, je však čím dál tím obtížnější

27. březen 2017

V zarušeném pásmu dnes velmi záleží na výběru kvalitního anténáře, který si se slabými, případně zarušenými vysílači dokáže vyhrát.

Pár desítek let nazpět byl lov nejen rozhlasových ale také televizních terestrických signálů vítaným zpestřením chudé programové nabídky v Československu. V dnešní době by bylo možné tvrdit, že takzvaný televizní DX-ing (DX – Distance X – neznámá vzdálenost, pozn. red.) je prakticky nesmysl. Většinu programů, které jsou v řadě případů k dispozici v HD kvalitě, můžeme sledovat ze satelitu, jakékoliv rádio si dnes pustíme přes internet.

Co bylo před pár lety možné přijímat běžnou cestou, už většinou nechytíme vůbec, případně je signál silně potlačen. Nemluvě o tom, že například v Praze jako v největším (a hlavním) městě České republiky je velké rušení. Jde přitom nejen o množství televizních multiplexů, ale zejména rušení od různých služeb typu LTE, CDMA a dalších telekomunikačních operátorů. Určitou roli například hraje i DVB-T2 nově spuštěné ze Žižkova na kanálu 31. Několik desítek kilowattů výkonu, respektive 100 kW z Cukráku, udělá zkrátka své.

Z výše uvedeného to vypadá, že televizní DX-ing prakticky ztratil minimálně na území hlavního města svůj smysl. Není to ale pravda. Pokud si chcete zpestřit programovou nabídku zahraničními stanicemi, určitá šance tu existuje. Autor této zprávy o víkendu po pěti letech obnovil příjem DVB-T signálu z německého Löbau. Výsledkem několikahodinového laborování s řadou antén, filtrů a propustí je trvalý příjem multiplexu MDR na kanálu 27 a při zlepšených podmínkách i přítomnost sítí ARD-MDR a ZDFmobil. Základem úspěchu je také prověřený anténář, který si dokáže se signály „vyhrát“ a bere svou práci spíše jako koníček.

Příjem německého kanálu MDR Sachsen na kanálu 27

Příjem německého kanálu MDR Sachsen na kanálu 27 v Praze (Autor: Lukáš Polák).

autor: lukpo
Spustit audio