Lysá hora bude v noci bez signálu digitálního rádia DAB+

25. září 2017

Vysílač na Lyse hoře funguje v L-pásmu, konkrétně na kanálu LP. Posluchači, kteří jsou v jeho dosahu, tedy potřebují pro příjem stanic, které jsou odtud šířeny, přijímač s takzvaným L-bandem.

V noci z pondělí 25. na úterý 26. září naplánovala příbramská společnost Teleko výluku svého moravskoslezského vysílače Frýdek-Místek – Lysá hora. Programy šířené prostřednictvím pozemního digitálního rádia DAB+ nebude možné naladit konkrétně v čase mezi jednou a pátou hodinou ranní, a to po dobu maximálně půl druhé hodiny. K přerušení distribuce signálu dojde z důvodu výluky konektivity na straně dodavatele.

Vysílač na Lyse hoře funguje v L-pásmu, konkrétně na kanálu LP. Posluchači, kteří jsou v jeho dosahu, tedy potřebují pro příjem stanic, které jsou odtud šířeny, přijímač s takzvaným L-bandem. Rádia, která mají pouze modernější III. pásmo, by jim byla k ničemu. Lysá hora byla jedním z prvních vysílačů Teleka. Do provozu byla uvedena již v roce 2011, stejně jako Strahov a Brno – Barvičova. Všechny vysílače jely tehdy pouze v L-bandu. Posledními zprovozněnými vysílači Teleka uvedenými do provozu v roce 2013 byly opět Strahov (III. pásmo), Příbram, Trutnov – Černá hora a Milešovka.

autor: lukpo
Spustit audio