Máte satelitní přijímač s funkcí multistream? Na družici Eutelsat 9B naladíte další italské programy

29. leden 2019

Programovou nabídku obohatily po stanicích La7 a La7d i programy Virgin Radio TV Italia, R101TV, 20 Mediaset HD, Mediaset Italia Due a Rete 4 HD.

Majitelé satelitních přijímačů a karet, které disponují funkcí multistream, mohou naladit na satelitu Eutelsat 9B, satelitní pozice 9 stupňů východně, nové italské programy. Doposud zde byly k dispozici pouze stanice La7 a La7d, a to jak ve standardním, tak i vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nově k nim přibyly také kanály Virgin Radio TV Italia, R101TV, 20 Mediaset HD, Mediaset Italia Due a Rete 4 HD. Multiplex obsahuje ještě programovou pozici Italia 1 HD, jejíž vysílání však nabízí pouze textovou informaci v italštině o přerušení distribuce. Nabídku uzavírají Virgin Radio a Radio R101.

Multistream je velmi zajímavou funkcí, kterou by měli náročnější satelitní diváci u svých přijímačů požadovat, a to za podmínky, že jsou schopni záběru signálu z vícero pozic. Díky ní se mohou dostat k programům, které jsou v běžných distribucích zakódované. Ideálním příkladem jsou právě italské stanice, ale výjimkou není například ani francouzská veřejnoprávní televize. Kromě pozice 9 stupňů východně jsou programy v multistreamu dostupné mj. i na satelitech Eutelsat 5 West A (5 stupňů západně) nebo Eutelsat 12 West B (12 stupňů západně). V on-line seznamech družic jsou tyto multiplexy vždy speciálně označeny. 

Parametry příjmu: Eutelsat 9B (9 stupňů východně), 12341/V, SR 31400, FEC 5/6, norma DVB-S2/8PSK, multistream ON, kódování žádné (FTA). Pro střední Čechy je doporučovaný průměr paraboly jeden metr.

autor: lukpo
Spustit audio

Související