Mediální dny v Mnichově: DAB+ jako příležitost pro získání vyššího podílu na trhu

27. říjen 2017

Obavy privátních vysílatelů, které slýcháme i v České republice, se neukázaly jako opodstatněné, přinesly zkušenosti z Norska.

Odborná konference Medientagen München 2017 se i letos nesla mimo jiné ve znamení pozemního digitálního rádia DAB+. Nediskutuje se ovšem stále na stejné úrovni. Vliv digitálního rádia je čím dál tím patrnější. Letošní ročník se nesl ve znamení hesla „Využijte příležitosti, zajistěte si podíl na trhu a získejte cílovou skupinu.“ Pro Němce zůstává velkým vzorem při zavádění digitálního rozhlasu zejména Norsko, kde již letos bude ukončeno VKV vysílání.

„Naši vysílatelé zaznamenali pouze nízké poklesy od přechodu z VKV na DAB+. Rozhlasové stanice se ale během několika měsíců opět vrátily do svého normálu. Nejpopulárnějšími programy v Norsku jsou stanice NRK P1+, P5 Hits a Radio Rock. 82 % populace vlastní alespoň jeden DAB+ přijímač z celkového počtu 4,75 milionu digitálních domácností. Téměř 1,4 milionů Norů poslouchá rozhlasové stanice, které dříve nebyly k dispozici v pásmu VKV,“ uvedl Jørn Jensen z Radio.no, pod které digitalizace rozhlasu v Norsku spadá.

Obavy privátních vysílatelů, které slýcháme i v České republice, se neukázaly jako opodstatněné. Trh s rozhlasovou reklamou dokonce vykázal v druhém čtvrtletí letošního roku mírný nárůst. Martin Deitenbeck, výkonný ředitel saského regulátora SLM, upozornil na blížící se ofenzivu v podobě startu dvou nových regionálních DAB+ multiplexů, které nabídnou téměř třicítku stanic. „Počet žadatelů zdaleka překročil nabídku,“ upozornil Deitenbeck. Veřejnoprávní ARD chápe DAB+ jako cenově dostupnou a spolehlivou distribuční cestu pro následující roky. Členové panelu se také kladně vyjádřili k postoji Evropského parlamentu, který technologii podpořil.

autor: lukpo
Spustit audio