Mediální skupina Nordic Entertainment plánuje oživit zájem o DAB+ ve Švédsku

15. říjen 2018

Díky digitálnímu vysílání se dostanou do rozhlasového éteru některá rádia, která v něm doposud chybí. Nový multiplex má od začátku pokrývat 35 procent populace.

Přesto, že švédský rozhlasový trh se postavil k digitalizaci rádia zdrženlivě a technologii DAB+ tak odstavil na vedlejší kolej, vypadá to, že i v této severské zemi by situace nakonec nemusela dopadnout fiaskem. Důležité je několik dní staré rozhodnutí tamního mediálního regulátora, který udělil odpovídající licenci skupině Nordic Entertainment (NENT), která spolu s několika dalšími komerčními hráči plánuje spustit novou síť s 15 programy již 1. ledna 2019.

Od samotného počátku má být síť dostupná pro 35 procent populace, a to v nejlidnatějších oblastech. Do dubna 2020 má být pokryto 50 procent populace a rok poté 70 procent obyvatelstva. Díky DAB+ se tak mohou stejně jako v jiných evropských zemích dostat do éteru stanice, pro které doposud nebyl v analogovém vysílání prostor. Ostatní rozhlasoví hráči prozatím vyčkávají a do ledna 2020 tak nelze očekávat ve Švédsku na poli DAB+ další vývoj.

autor: lukpo
Spustit audio

Související