Mezinárodní konference ve Vídni: DAB potřebuje podporu evropských politiků

28. listopad 2016

Trvalým požadavkem podporovatelů digitálního rádia je jasné vyslovení takzvaného swich-off analogového rádia.

Evropští politici by měli dát jasnou podporu digitálnímu rozhlasu DAB+ a učinit konkrétní kroky, které umožní další expanzi technologie a její úspěšný rozvoj. Tyto požadavky a signály zazněly na mezinárodní konferenci WorldDAB, která se konala tento měsíc ve Vídni. „Digitální rozhlas se stává čím dál tím úspěšnější, potřebuje nicméně individuální závazek na úrovni jednotlivých zemí,“ konstatoval Patrick Hannon, prezident WorldDAB.

Trvalým požadavkem podporovatelů digitálního rádia je jasné vyslovení takzvaného swich-off analogového rádia. Právě toto rozhodnutí je na straně politiků. Jasný termín vypnutí má v tuto chvíli prozatím pouze Norsko, kde se VKV/FM začne vypínat již v příštím roce, strategii už mají nicméně v tuto chvíli stanovenou například země, jako je Švýcarsko a určitý posun lze vidět i ve Velké Británii. Technologii DAB si pochválili například zástupci britské sítě Absolute Radio, kteří po vstupu do digitálu více než zdvojnásobili své publikum.

„Budoucnost rádia je bez pochyby digitální. Vzhledem k tomu, že existuje mnoho výhod, kterých lze dosáhnout pouze pomocí DAB rádia, přechod na digitální rozhlasové vysílání je jen otázkou času,“ uvedla Heike Raab, zmocněnkyně pro evropské i regionální záležitosti v oblasti elektronických komunikací za Porýní-Falc. Zástupkyně norského regulátora Line Langnes zdůraznila, že digitalizace rádia umožní vysílatelům nabízet více obsahu a aktuální průzkumy ukazují, že digitální rozhlas v Norsku roste jak z pohledu zásahu i jeho sdílení.

autor: lukpo
Spustit audio