Multiplex ČRo DAB+ se rozdělí na dva regiony, pokrytí se bude rozšiřovat i v roce 2020

30. září 2019

Podle svého generálního ředitele plánuje v budoucnu Český rozhlas obohatit platformu DAB+ o tematické klony, minirádia. Mohlo by tak vzniknout například rádio pro milovníky dechovky nebo folklóru.

Český rozhlas počítá s rozdělením multiplexu ČRo DAB+ na dvě části, český a moravský region. V pořadu K věci to uvedl v pátek na stanici Regina DAB Praha generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. V této souvislosti manažeři Českého rozhlasu přemýšlí nad tím, zda tato stanice bude pro posluchače dostupná v celé republice, případně pouze v Čechách. Díky novým vysílačům dosáhne ještě letos multiplex pokrytí 80 % a v příštím roce se bude rozšiřovat do dalších koutů republiky.

Zavoral v rozhovoru se Štěpánkou Duchkovou uvedl, že Český rozhlas chce uvést do digitálního prostoru nové stanice a obohatit tak programovou nabídku. „Máme v hlavě určité klony, minirádia pro DAB+. Vedle stanic jako je D-dur nebo Jazz zvažujeme dechovkářské nebo folklórní rádio. Různých chuťovek nebo třešniček, které Český rozhlas může díky svému archivu v DAB+ nabídnout, je celá řada,“ konstatoval generální ředitel veřejnoprávního média. DAB+ má přinést také větší interaktivu s posluchačem.

Aktuálně největším projektem, který Český rozhlas připravuje ještě pro letošní rok, je můjRozhlas.cz – největší audioportál na tuzemské on-line scéně. „Chceme zveřejnit všechno, co Český rozhlas od roku 2003 odvysílal a bude vysílat i nadále. Najdete tu zpravodajství, publicistiku, literaturu, zkrátka vše, co se v archivu Českého rozhlasu nachází plus věci, které aktuálně budeme vysílat. Nabídneme tu i různé speciální projekty, jako jsou podcasty nebo záležitosti ušité čistě pro on-line prostředí,“ přiblížil René Zavoral.

autor: lukpo

Související