Na vypnutí analogového VKV vysílání v Německu ještě nenastal čas

14. září 2016

Alespoň jedno digitální rádio má v tuto chvíli u našich západních sousedů zhruba 13 % domácností.

Německo je sice v zavádění digitálního rozhlasu DAB+ mnohem dále než Česká republika, nicméně ani tady zatím ještě nenastala ta správná chvíle, aby bylo možné vypnout analogové vysílání v pásmu VKV. Shodli se nám tom zástupci veřejnoprávních médií a institucí zainteresovaných v rámci nedávno konaného Digitalradiotag. DAB+ je sice na správné cestě, nicméně ho nelze chápat jako samozřejmost. Digitální rádio má v tuto chvíli zhruba 13 % domácností.

Podle šéfky ARD a středoněmeckého veřejnoprávního rozhlasu MDR Karoly Wille je třeba digitální rádio podporovat, ale pro jeho nástup ještě nedošlo k dostatečnému impulsu. Instituce už nicméně směrem k politikům vyslaly impuls, že by se měly možným termínem vypnutí zabývat. Wille volá po tom, aby se digitální rozhlas stal standardem pro všechny nové rozhlasové přijímače a posluchač byl tak do budoucna na přechod připraven. Podle manažerky veřejnoprávního rozhlasu je třeba také vyjasnit to, co se stane s volnými VKV frekvencemi, až dojde k jejich uvolnění.

Šéf Deutschlandradia Willi Steul by byl rád, kdyby proces digitalizace probíhal koordinovaně. V opačném případě může být totiž snaha směrem k posluchačům kontraproduktivní. Digitální rozhlas DAB+ by měl být i podle něho charakterizován jako technologie budoucnosti. Příliš kriticky se k technologii nepostavil překvapivě Klaus Schunk, zástupce komerčních vysílatelů soustředěných v asociaci VPRT. Upozornil nicméně na skutečnost, že její zástupci termín pro vypnutí analogového rozhlasu nechtějí. „Budoucnost digitálního rádia je hybridní. I proto se budeme nadále soustředit na tuto strategii,“ konstatoval Schunk.

autor: lukpo
Spustit audio