Náboženská stanice Rádio 7 po třech letech opustí satelit Astra 3B, soustředí se na DAB+

1. září 2022

Křesťanská rozhlasová stanice Rádio 7, tedy česká verze sítě Trans World Radio, bude od 1. října k dispozici v rámci klasické distribuce signálu pouze v DAB+ multiplexech operátorů RTI cz a Teleko. K 30. září bude ukončeno vysílání prostřednictvím satelitní pozice 23,5 stupně východně, družice Astra 3B. Provozovatel stanice už o tom informoval vysílací radu.

Rádio 7 začalo vysílat prostřednictvím satelitu Astra 3B v polovině listopadu 2019 a distribuce signálu prostřednictvím družice mu přinášela pokrytí prakticky celé Evropy. Jak ale uvedl pro portál Digitální rádio technik stanice Daniel Zeman, šíření prostřednictvím obou platforem, tedy včetně DAB+, znamenaly pro vysílatele zvýšené náklady. Na rozdíl od satelitu však nezajistí digitální rozhlas Rádiu 7 zatím dostatečné pokrytí.

„Je nám jasné, že zejména někteří starší posluchači o naše vysílání přijdou, ale každý si nás může naladit případně na internetu. Lidí, kteří už dnes nemají k dispozici internet, je mizivé procento,“ konstatoval Zeman s tím, že Rádio 7 do budoucna doufá v rozšiřování komerčních DAB+ sítí, díky kterým se může klasický signál k posluchačům vrátit. Ukončení distribuce stanice prostřednictvím družice Astra 3B je v plánu na konec září 2022.

Spustit audio

Související