Nalaďte si digitálně polská rádia Eska, VOX FM, Rodzina a Wawa

15. březen 2017

Vzhledem k použitému formátu kódování je možné, že se po naladění tyto programy uloží mezi televizní stanice a nikoliv rádia.

Na satelitní pozici 23,5 stupně východně, družice Astra 3B, se objevilo začátkem tohoto týdne nekódované vysílání polských rádií Eska, VOX FM, Rodzina a Wawa. Jedná se o stejné odbytiště, ze kterého jsou šířeny mimo jiné také programy česko-slovenského operátora Skylink, jehož provozovatelem je lucemburská společnost M7 Group. Multiplex polských rádií je kopií stejného balíku rozhlasových kanálů na satelitu Amos 3.

Skutečnost, že se polská rádia objevila právě na pozici 23.5 stupně východně, není úplně překvapivá. Stejný satelit už využívá jako distribuční trasu pro své přenosy veřejnoprávní Telewizja Polska a nárazově také náboženská Telewizja Trwam. Pro příjem všech rozhlasových okruhů je nutný přijímač s podporou standardu DVB-S2 a zvukovým formátem AAC. Vzhledem k použitému formátu kódování je možné, že se po naladění tyto programy uloží mezi televizní stanice a nikoliv rádia. Před každou stanicí je v názvu uvedený číselný kód, díky kterému se objeví v seznamu kanálů tyto programy na předních pozicích.

Parametry příjmu: Astra 3B (23.5 stupně východně), 11643/H, SR 5500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio