Nefunguje vám Déčko a ČT art? Poradíme, co dělat, pokud je vaše obrazovka černá

1. duben 2018

Pokud se chtějí diváci do budoucna vyvarovat problémů, doporučujeme jim již nyní přechod na nový standard DVB-T2/HEVC.

Česká televize ukončila podle plánu ze soboty 31. března na neděli 1. dubna šíření svých kanálů Déčko (ČT :D) a ČT art v DVB-T multiplexu Českých Radiokomunikací. Pokud si někteří čtenáři mysleli, že jde o aprílový žert spojený právě s tímto datem, tak tomu tak není. Oba programy, které vysílají na společné programové pozici, byly opravdu odpojeny. Pokud tedy máte nyní černou obrazovku, existuje několik možností, jak stávající situaci napravit.

První možností je již přechod na vysílání DVB-T2/HEVC. Signál technologie v současné době pokrývá 98,7 % populace, a do května se rozšíří na 99,6 %. Česká televize je ze zákona povinna pokrýt alespoň 95 %, takže aktuální situace je výrazně nad její povinnost. Co divák s přechodem na DVB-T2 získá? Odpověď je poměrně jednoduchá: vysílání všech jejích programů v nejvyšší možné kvalitě – rozlišení 1080p50. Výjimkou jsou v tuto chvíli čtyři lokality. Ve Vimperku se takto začne vysílat od 20. dubna; z Jedlové hory (Chomutov), Černé hory (východní Čechy) a Tlusté hory (Zlínsko) od 10. května.

Divák by měl daný multiplex bez problémů naladit v případě, že již chytá stávající multiplex České televize z velkého vysílače a má individuální příjem. Problém nastává u domácností, které mají takzvanou STA, tedy společnou televizní anténu. Zde tedy bude nutné zajistit zásah servisního technika/firmy, která se o všem podstatné postará. Pokud si chcete užít programy České televize v maximálním možném rozlišení, jedinou správnou volbou je televizor DVB-T2/HEVC, případně odpovídající set-top box připojený HDMI kabelem. Při použití rozhraní SCART nebo některého jiného, dochází zbytečně k výrazné ztrátě obrazové kvality!

Další možností, jak přijímat Déčko nebo ČT art ve stávajícím standardu DVB-T, je Regionální síť 7. Jak divák pozná, že přijímá tento multiplex? Ve standardu DVB-T jsou v něm dostupné také kanály ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD. Pokud máte starší přijímač, tyto programy jste zachytili, ale šel vám u nich pravděpodobně pouze zvuk. Pokud náhodou nemáte z nějakého důvodu možnost přijímat programy ve standardu DVB-T, ani Regionální síť 7, situace by u vás měla být taková, že jste o kanály Déčko a ČT art přišly. Na anténě se vám opět objeví až po skončení nadcházejícího hokejového šampionátu, kdy v multiplexu 1 vystřídají stanici ČT Sport.

Pokud si vyberete jakékoliv řešení s výjimkou DVB-T2 multiplexu České televize, půjde maximálně jen o několikaměsíční odklad nastalé situace. V případě, že se obejdete od 20. května bez stanice ČT Sport, tento stav můžete akceptovat až do podzimu 2019, kdy již nebudete zbytí. Veřejnoprávní televize začne od tohoto termínu vypínat nenávratně svůj DVB-T multiplex 1. Kdo se do dané doby na nový standard pozemního vysílání nepřipraví, bude už mít smůlu. Jako první tento stav na konci příštího roku pocítí Pražané. Zákazníků kabelových, IPTV a satelitních operátorů se přechod na technologii DVB-T2 žádným způsobem nedotkne.

Seznam DVB-T2 vysílačů - Česká televize a Český rozhlas
autor: lukpo
Spustit audio