Nejde vám rádio nebo televize, případně vypadává signál? Na vině mohou být podzimní inverze

20. říjen 2020

Inverzní počasí s sebou přináší na naše území stovky kilometrů vzdálené vysílače. Může jít o například signály z Německa, Rakouska nebo Švýcarska. Tento příjem nelze žádným způsobem ovlivnit, protože se jedná o přírodní úkaz. Kontaktování regulátora ČTÚ nebo některého z operátorů je naprosto zbytečné.

Do Česka dorazily spolu s druhou polovinou října i podzimní inverze. Ty mají přímý dopad na příjem rozhlasových i televizních vln. Posluchači a diváci se tak musí minimálně do konce listopadu připravit na to, že tento přírodní úkaz může průběžně ovlivňovat pokrytí místních vysílačů. Při inverzním počasí se výrazně zvyšuje dosah vzdálených multiplexů, a to ať už v rozhlasovém nebo televizním prostoru. Místní vysílače jsou běžně rušeny stovky kilometrů vzdálenými kótami. Tento přírodní úkaz není nutné hlásit ČTÚ nebo operátorům.

Skutečnost, kterou na jednu stranu mohou posluchači a diváci vítat s velkou dávkou nevole, mohou jiní pochopitelně očekávat doslova s pomyslnou otevřenou náručí. Při inverzním počasí se na naše území dostávají běžně signály z vysílačů, které velmi často není možné v průběhu zbytku roku zachytit. Do Česka tak mohou zasáhnout například digitální multiplexy ze vzdálenějších koutů Německa, Rakouska nebo Švýcarska. Na Moravě už se v pondělí díky inverznímu počasí podařilo zachytit oba dva celoplošné DAB+ multiplexy ze Slovinska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související