Němci 8. prosince celostátně otestují nouzový DAB+ systém EWF

19. říjen 2022

Naši západní sousedé se připravují na možnost nasadit do ostrého provozu nouzový systém EWF, který mimo jiné umožňuje automaticky zapnout DAB+ přijímače v případě potřeby a zobrazovat posluchačům odpovídající doplňkové informace. Svou připravenost na chystaný experiment prezentovala společnost Telestar.

„Systém je v současné době stále ve fázi testování. Také kvůli zkušenostem během povodňové katastrofy na Ahr v červenci 2021 projekt nedávno získal na síle mezi politickými činiteli. Dne 8.12. je německý varovný den, ve kterém se také celostátně testuje EWF,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Za tímto účelem již implementovala technologii do svých nových rádií DIRA M 1 A a DIRA M 1 A mobile.

Systém bezbariérově a během několika sekund přenáší varovné zprávy do přijímačů s podporou EWF prostřednictvím digitální rádiové sítě DAB+. Přijímače se automaticky přepnou do nouzového programu a v případě potřeby se samy zapnou z pohotovostního režimu. Nouzový program obsahuje kromě hlasového výstupu další informace v textové podobě - ​​například o aktuální situaci, zasažené oblasti nebo podrobnější instrukce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související