Nové modely DAB+ přijímačů Telestar podporují nouzové hlášení EWF

16. květen 2022

Společnost Telestar začala u svých letošních modelů DAB+ přijímačů podporovat funkci nouzového hlášení EWF. Tato funkce v sobě kombinuje klasické vysílání na nouzovém kanálu s textovými informacemi. Přijímač se v takovém případě umí „probudit“ z pohotovostního režimu.

Textové informace zobrazené na displeji přijímače mohou obsahovat například detaily o aktuální situaci, zasažené oblasti nebo podrobnější instrukce. K tomuto účelu se s Journaline používá standardizovaná služba DAB+, kterou lze pro rádia označit jako „teletext“. Textová informace může obsahovat sdělení v několika jazycích a umožňuje touto formou oslovit i sluchově postižené. Celá distribuce probíhá výhradně na platformě DAB+.

Pro příjem není nutný přístup k internetu nebo funkční mobilní síť. To se zvláště v době mimořádných situací ukazuje jako naprosto klíčové. V současné době je systém EWF v sousedním Německu v testovací fázi. Politická podpora projektu nedávno získala na síle, a to kvůli katastrofálním povodním z července loňského roku. Technologii nouzového hlášení podporují v případě Telestaru modely DIRA M1 mobile a DIRA M1 (Rev. 2).

autor: lukpo
Spustit audio

Související