Německá ARD upozorňuje na problémy, které se mohou vyskytnout při příjmu digitálního rádia DAB+

27. duben 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas zveřejnil na YouTube kanálu ARD Digital Eklärt další video zaměřené na digitální rádio DAB+. V něm se tentokrát moderátorka Anni Dunkelmann věnuje problémům s příjmem signálu.

Německo je v zavádění digitálního rádia DAB+ a programové nabídce nesrovnatelně dále než České republika, nicméně i veřejnoprávní rozhlas ARD musí upozorňovat na úskalí, která příjem jeho signálu provázejí. Moderátorka Anni Dunkelmann, tradiční tvář YouTube kanálu ARD Digital Eklärt, varuje před rušením některými domácími spotřebiči.

Video je sice natočené v němčině, nicméně díky doprovodné grafice jeho podstatu pochopí velmi dobře prakticky každý divák. Elektronický smog, která zařízení, jako jsou chytré televizory, notebooky, modemy, ale také žárovky, vyzařují, jsou pro digitální rádio DAB+ problémem. Ideálním řešením je proto umístění přijímače co nejdále od této elektroniky.

Posluchač by se neměl bát ani zahýbat do vhodné polohy s anténou, ideální je takzvaná vertikální polarizace. Optimální není pro příjem digitálního rádia DAB+ ani umístění přijímače například do koupelny, kde mu navíc nemusí svědčit ani vlhko. ARD ve videu upozorňuje, že přijímač může disponovat i připojením externí antény, která příjem posluchači zlepší.

autor: lukpo

Související