Inspirace pro Českou televizi? Německá ARD natočila vtipná vzdělávací videa k digitalizaci

18. duben 2019

Veřejnoprávní vysílatel vysvětluje divákům například, co znamenají zkratky DVB-T2, HDTV nebo HbbTV. Lehce se přitom opře i do konkurenčního placeného modelu privátních stanic.

Německá veřejnoprávní televize ARD natočila v uplynulých týdnech sérii vzdělávacích videí pro svůj nový YouTube kanál zaměřený na digitalizaci. Hlavní a prozatím jediná tvář této platformy Annie zde divákům vysvětluje význam zkratek, jako je HD (vysílání ve vysokém rozlišení), HbbTV (spojení internetu a televizního vysílání), DVB-T2, 4K nebo 5G. Na YouTube kanálu je prozatím pouze pět videí, vysvětlena nebyla prozatím například problematika digitálního rádia DAB+.

Základní myšlenkou videí je diváka nejen vzdělávat, ale například také pobavit. ARD se například lehkou formou opírá do komerčních televizí, které chtějí za pozemní vysílání v Německu od diváků platit. Veřejnoprávní televize vysvětluje model bezplatného šíření na modelu komerční ProSieben, která je součástí nabídky freenet TV. Aktivita ARD by mohla být pro nejbližší budoucnost dobrou inspirací pro Českou televizi, která se na přechodovou kampaň k DVB-T2 také chystá.

autor: lukpo

Související