Německá ARD v oblasti Ultra HD prozatím vyčkává

23. březen 2017

Spíše než přechod na formát 4K je ale aktuální vypnutí standardního rozlišení. ARD, stejně jako veřejnoprávní televize ZDF, nabídne v éře DVB-T2 své programy ve formátu 1080p/50.

Německá veřejnoprávní televize ARD se prozatím nezajímá o možné nasazení formátu Ultra HD, tedy rozlišení 4K. Informovala o tom tamní odborná média, mimo jiné web 4kfilme.de, případně Digitalfernsehen.de. Na německém trhu už jsou k dispozici služby, které formát 4K nabízejí. Jde například o Netflix, případně Amazon. S rozlišení Ultra HD už začínají koketovat i první operátoři. ARD je však v tomto směru zdrženlivá.

„Určitě nebudeme v tomto směru lídry,“ uvedla na nedávné tiskové konferenci Karola Wille, stávající šéfka ARD. Kdy by případné nasazení Ultra HD připadalo do úvahy, není v tuto chvíli známo. Spíše než přechod na formát 4K je ale aktuální vypnutí standardního rozlišení (SD). ARD, stejně jako veřejnoprávní televize ZDF, nabídne v éře DVB-T2 své programy ve formátu 1080p/50. Proces přechodu bude u našich západních sousedů probíhat do roku 2019. O případném vypnutí SD kanálů na satelitu nejsou známy žádné informace.

autor: lukpo
Spustit audio