Německá Sky spouští lineární Ultra HD, jde o pozitivní signál i směrem do Česka

14. říjen 2016

Placená televize zprostředkuje zákazníkům prozatím vždy v tomto formátu jeden zápas z každého kola Bundesligy a vybrané duely Ligy mistrů UEFA.

Německá verze placené televize Sky dnes uvede vůbec první pořad ve formátu Ultra HD. V čase 20.20 až 22.30 budou moci její klienti sledovat na programové předvolbě „Sky Sport Bundesliga UHD“ zápas nejvyšší tamní fotbalové soutěže mezi týmy Borussia Dortmund a Hertha BSC. Ke startu se chystá také kanál Sky Sport UHD, i když termín jeho startu prozatím nebyl oznámen. Německo je druhým trhem, kde Sky formát Ultra HD pouští do lineární televize.

Uvedení těchto dvou kanálů je na první pohled pro českého diváka zcela nezajímavou zprávou, protože programy nebude možné legální cestou sledovat, ale opak je pravdou. Sky potvrzuje, že sport bude do budoucna jedním z tahounů formátu Ultra HD v rámci lineární televize. Ve formátu 4K, jak se také toto rozlišení označuje, budou nově dostupné zápasy Bundesligy a brzo také nejprestižnější fotbalová soutěž světa – Champions League UEFA. Provozovatel satelitní služby Digi TV nedávno webu Digitální rádio naznačil, že od příštího roku by mohl klientům nabídnout UHD rozlišení u anglické Premier League.

Již několik let je ve formátu Ultra HD natáčena také některá americká produkce. Právě tu představuje na svém 4K kanálu Sky ve Velké Británii. Filmy v Ultra HD plánuje vysílat tato placená televize i v Německu, respektive německy hovořících zemích, kde tato služba působí. Kromě našich západních sousedů je Sky dostupná i v Rakousku a prostřednictvím operátora Teleclub část její nabídky i ve Švýcarsku. Konkrétní plány českých operátorů s formátem 4K pochopitelně zatím představeny nebyly, nicméně dostupnost Ultra HD obsahu již v tuto chvíli je dobrou zprávou pro příští roky a případné další směřování.

autor: lukpo
Spustit audio