Německá veřejnoprávní televize ARD nabídne od ledna 2019 další program v HD kvalitě

9. únor 2018

Stanice je již sice v odpovídající kvalitě dostupná v rámci pozemního vysílání DVB-T2 HD, ale jedná se pouze o takzvanou upkonverzi, tedy přepočet ze standardního do vysokého rozlišení.

Německá veřejnoprávní televize ARD chystá na první čtvrtletí příštího roku spuštění svého kanálu ARD alpha ve verzi s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Spolu s Radio Bremen TV je ARD alpha jedinou německou veřejnoprávní televizí dostupnou ve standardní kvalitě. Plán na spuštění ARD alpha HD je známý již od dubna 2017, připomněl portál Infosat.de. Všechny kanály německých veřejnoprávních televizí ARD (i ZDF) vysílají na družici Astra volně.

„Jsme připraveni spustit distribuci kanálu ARD alpha HD od ledna 2019. V této souvislosti předpokládáme, že ke změně dojde i u kabelových operátorů,“ uvedl vysílatel pro web Infosat. Stanice je již sice v odpovídající kvalitě dostupná v rámci pozemního vysílání DVB-T2 HD, ale jedná se pouze o takzvanou upkonverzi, tedy přepočet ze standardního do vysokého rozlišení. Stanice Radio Bremen TV by mohla do vysokého rozlišení přejít taktéž v prvním čtvrtletí 2019. Všechny programy německých veřejnoprávních televizí jsou v České republice i na Slovensku bez problémů zachytitelné s parabolami běžných rozměrů.

autor: lukpo
Spustit audio