Německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF nepočítají v nejbližších letech s vysíláním v Ultra HD rozlišení

18. červenec 2022

Rozlišení Ultra HD se ve formě lineárního vysílání jen velmi obtížně dostává do samotných domácností, a to nejen českých, ale například i v sousedním Německu. Portál Digitalfernsehen na základě zprávy veřejnoprávních médií ARD a ZDF pro Komisi zajišťující finanční požadavky vysílatelů neočekává, že k příchodu UHD dojde dříve než v roce 2024.

Německý oborový web konstatuje, že za touto skutečností stojí pravděpodobně skutečnost, že ARD ani ZDF nedokážou garantovat dostatek obsahu v Ultra HD formátu pro následující dva roky. Zvláště ZDF už několikrát divákům nabídla na platformě HbbTV, virtuální červené tlačítko, možnost přehrát si vybrané pořady ve 4K, nicméně šlo většinou o nové série oblíbených pořadů nebo některé dokumenty. UHD zatím není v lineární TV masové.

Výjimku potvrzující pravidlo tvoří německo-francouzská kulturní stanice Arte, která si vyhradila finanční prostředky na spuštění svého UHD kanálu již pro příští rok. Program ve 4K rozlišení má pochopitelně disponovat i vysokým dynamickým rozsahem, který se označuje zkratkou HDR. Kromě vysílání ve vysokém rozlišení HD udržují stanice ARD i ZDF na satelitu Astra také distribuci programů ve standardní kvalitě obrazu označovanou jako SD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související