Německo definitivně uzavřelo debatu nad vypnutím FM vysílání v nejbližších letech

2. duben 2024

Naši západní sousedé se prakticky úplně vzdali debaty týkající se plošného vypnutí analogového rozhlasového FM vysílání v nejbližších letech. Poté, co tento krok posunulo za rok 2032 Bavorsko i Sasko, odmítly tuto dehatu i komerční stanice. Nyní přichází důležité rozhodnutí. Analogové rádio nebude v nejbližších letech vypínat ani veřejnoprávní ARD.

Čtěte také

„Komise pro stanovení finančních požadavků provozovatelů vysílání (KEF) chtěla přimět ARD k rychlejšímu přechodu z VKV na digitální rádio DAB+ a původně se rozhodla podívat na celkové náklady na FM šíření a DAB+. Společně by tak byl použít model snižování nákladů do roku 2029 a pokračoval by v roce 2032. To by znamenalo, že ARD by se do té doby musela zavázat k nějakému řízení a poté by dostávala prostředky z vysílacího poplatku pouze za jeden distribuční kanál,“ připomněl portál Teltarif.

Snížení nákladů na distribuci a tím pádem podpora jediného distribučního kanálu se nyní přesunula z roku 2029 na rok 2033, tzn., že utlumení by neproběhlo v roce 2032, ale až o čtyři roky později. V tomto období ale může vzniknout opět další debata nad tím, zdali má smysl omezovat analogové rádio. FM vysílání se nebude v nejbližší době vypínat ani v České republice, nicméně vyloučena není debata, kdy by jednotliví vysílatelé omezovali analogovou distribuci v souvislosti se vzrůstajícími náklady na technologii DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související