Bavorsko vypne analogové FM vysílání nejdříve v roce 2035

6. prosinec 2023

Ani největší propagátor a podporovatel digitálního rozhlasového vysílání v sousedním Německu, spolková země Bavorsko, nechystá urychlené vypnutí analogového rádia v FM pásmu. VKV vysílání tu bude po diskusi se zainteresovanaými subjekty probíhat minimálně do roku 2035. Švýcarský regulátor BAKOM nedávno oznámil, že FM vysílání bude pokračovat do roku 2026.

Čtěte také

Jak uvedl například portál DWDL.de, Koaliční smlouva ve Svobodném státě Bavorsko odpovídá požadavkům řady soukromých rádií, která s vypnutím FM vysílání nesouhlasila. Vypínání analogového rozhlasu v Bavorsku je tak prozatím mimo téma. Koaliční smlouva staré, nové zemské vlády (CSU + Svobodní voliči) stanovila další existenci FM rádia do roku 2035. Od vypnutí analogového rádia v roce 2025 upustilo v minulosti například i sousední Sasko.

„Jen s ekonomicky úspěšnými a zdravými soukromými poskytovateli rádií můžeme nadále udržovat a trvale posilovat jedinečnou mediální rozmanitost v Bavorsku. Chceme proto prodloužit FM frekvence společně s Bavorským státním centrem pro nová média (bavorský regulátr, pozn. red.) až do roku 2035,“ citoval s koaliční dohody portál DWDL. K odstavení by mělo dojít pouze tehdy, pokud to „ekonomická životaschopnost soukromého rozhlasového průmyslu“ dovolí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související