Německo si připomíná dvacet let od zahájení digitálního vysílání

2. srpen 2016

V roce 1996 pochopitelně nikdo netušil, jaký digitální televize nabere rozměr, a že se budeme bavit o vysílání ve formátu Full HD, a později i Ultra HD.

28. července tomu bylo přesně dvacet let od chvíle, kdy zahájila vysílání ve standardu DVB první televizní stanice. Kanál DF1 (Digital Fernsehen 1), jehož provozovatelem byla společnost Kirch Group, nabízela sportovní přenosy a tematické pořady všeho druhu. Stanice byla šířena prostřednictvím satelitu, a později fúzovala do placené televize Premiere World, z níž se později stala tamní odnož Sky. Přípravné práce k tomuto kroku již byly zahájeny ale 10. září 1993 vznikem memoranda podporujícího standard DVB.

V roce 1996 pochopitelně nikdo netušil, jaký digitální televize nabere rozměr, byť se pochopitelně vědělo, že jde o budoucí distribuci signálu. Vysílání ve formátu HDTV (vysoké rozlišení), a později také Ultra HD, bylo hudbou daleké budoucnosti. Ve hvězdách bylo také pozemní vysílání, které se letos rozhodlo pomalu přecházet ze standardu DVB-T na DVB-T2. Velkou roli bude hrát i formát HDR – vysoký dynamický rozsah – který dodává obrazu barevnou pestrost a přirozenost. Televize zůstává v Německu hlavním médiem pro zábavu v obývacím pokoji. Lidé u ni denně tráví přibližně 220 minut, tedy necelé čtyři hodiny.

autor: lukpo
Spustit audio