Německý veřejnoprávní rozhlas NDR spustil nový DAB+ vysílač nedaleko polského Štětína

1. březen 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR uvedl do provozu nový DAB+ vysílač Casekow, který se nachází v regionu Penkun. Kromě něho budou moci stanice NDR naladit i majitelé digitálních rádií v obcích Krackow, Grambow a Nadrensee.

Zvláštností nového vysílače, který slouží pro zásobování okrajových oblastí spolkové země Meklenbursko-Pomořansko, je jeho umístění v Braniborsku. Opět se tak jedná o spolupráci jednotlivých médií pod hlavičkou veřejnoprávní ARD. Nový vysílač funguje na kanálu 11D a má výkon 2,5 kW ve vertikální polarizaci. Spuštěním nového vysílače, byly vyplněny mezery v pokrytí signálem na dálnici A11 mezi Schmöllnem a hraničním přechodem Pomellen a na B113 mezi regiony Linken a Tantow.

Programová nabídka DAB+ multiplexu zahrnuje výhradně okruhy NDR, které jsou vysílány také prostřednictvím FM, jako jsou NDR 1 Radio MV, NDR 2, NDR Kultur, NDR Info a N-JOY. Kromě toho lze v síti přijímat i čistě digitální kanály NDR Plus, NDR Blue a NDR Info Spezial. Naladění nových stanic pro posluchače v dotčených oblastech je velmi jednoduchá. Na DAB+ přijímači stačí nastavit automatické vyhledávání a okruhy NDR se uloží do paměti. V dotčených oblastech je garantován indoor příjem – uvnitř budov.

autor: lukpo
Spustit audio

Související