Proč televize Nova neinformovala o možnosti přechodu na DVB-T2, ptá se regulátor

16. leden 2020

Televize Nova ve svém zpravodajství informovala v souvislosti s přechodem na DVB-T2 o možnosti využití kabelové televize, IPTV a satelitu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se nyní televize dotazuje, proč ve stejné míře neinformovala diváky i o možnosti neplaceného terestrického vysílání DVB-T2.

Vysílací rada poukazuje konkrétně na vydání Poledních Televizních novin z 16. prosince loňského roku, kde se na téma vypínání DVB-T objevila čtená zpráva.

Provozovatel TV Nova podle regulátora neposkytl divákům relevantní informace o pozemním vysílání DVB-T2 a ti tak nemohli nezávisle posoudit, která technologie je pro ně nejvýhodnější. Daný příspěvek už bohužel není možné dohledat ani na placené službě Voyo.cz, kde je nejstarší vydání této relace z letošního 6. ledna. Televize Nova má na vysvětlení svého postoje k dané problematice 30 dní od doručení výzvy.

„Rada žádá o podání vysvětlení, z jakého důvodu v rámci zpravodajské relace Polední televizní noviny (...) odvysílal provozovatel zpravodajský příspěvek (čtenou zprávu) informující o vypínání pozemního vysílání DVB-T, v rámci kterého diváky vybízel, aby přešli na vysílání prostřednictvím kabelových systémů, satelitu nebo internetu, a neposkytl jim relevantní informace o možnosti přechodu na pozemní vysílání DVB-T2 prostřednictvím pořízení odpovídajícího technického zařízení, tj. televizoru či set-top-boxu tak, aby mohli na základě odvysílaného příspěvku nezávisle posoudit jednotlivé možnosti vyplývající ze změny standardu vysílání,“ uvedl v tiskové zprávě regulátor.

„RRTV se na základě stížnosti určitého subjektu zabývala TV spotem týkajícím se konce DVB-T. RRTV požádala TV Nova o podání vysvětlení, což je standardní postup v případech, kdy RRTV potřebuje získat doplňující informace k určitému případu. Tímto postupem RRTV rozhodně neformuluje žádné své stanovisko k této záležitosti. O porušení zákona a případném uložení pokuty RRTV rozhoduje v rámci správního řízení, které v tomto případě zahájeno nebylo,“ konstatovala ředitelka korporátní komunikace TV Nova Lucie Melecká.

autor: lukpo
Spustit audio

Související