Nova Cinema vysílá již řadu měsíců v DVB-T2 v chybném formátu, problémem jsou starší filmy

14. květen 2020

Za standardní situace by byl starší materiál vysílaný ve formátu 4:3 s černými pruhy po levé a pravé straně. V multiplexu 23 je ale tento prvek vysílán ještě jednou. Obraz je tak de facto na formát 4:3 degradován dvojnásobně.

Filmový kanál Nova Cinema je již řadu měsíců šířen v DVB-T2 multiplexu 23 Českých Radiokomunikací, respektive společnosti Czech Digital Group, v chybném obrazovém formátu. Problémy se projevují konkrétně ve chvíli, kdy je vysílán jakýkoliv starší film či materiál v obrazovém poměru 4:3 a nikoliv širokoúhle. Tento problém reportoval již v lednu redakci portálu Digitální rádio dlouholetý spolupracovník Čestmír Polák a na tuto situaci upozornil přímo i samotného operátora.

Za standardní situace by byl starší materiál vysílaný ve formátu 4:3 s černými pruhy po levé a pravé straně. V multiplexu 23 je obraz z formátu 4:3 i s postranními pruhy doplňujícími plochu obrazovky ještě jednou přeformátován na 4:3. Divákovi tak část filmu v obrazu chybí, a to včetně loga, ze kterého se v místo kompletního názvu Nova Cinema zobrazuje pouze koncové „ma“. Redakce portálu Digitální rádio věří, že tento problém bude brzo odstraněn a diváci budou moci sledovat stanici opět korektně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související