Nova s Primou by se do budoucna nebránily šíření v placených pozemních službách

6. červen 2018

Obě mediální skupiny se nebrání pouštět do DVB-T2 programy ve vysokém rozlišení, počítají s nimi ale jako s přidanou hodnotou, která by neměla být zdarma.

Pokud do budoucna vznikne v pozemním vysílání DVB-T2 prostor pro placenou televizi a některý operátor ji začne nabízet, komerční televize Nova a Prima se nebudou bránit tomu, aby do takové platformy vstoupily. Její zástupci se na tom shodli na dnešní odborné konferenci Digimedia 2018, která probíhá na Kavčích horách. Příchod takové služby lze do budoucna očekávat ale až se startem definitivních DVB-T2 multiplexů pro roce 2020.

„Pokud to bude pro provozovatele televizních kanálů ekonomicky zajímavé, tak mohou vstoupit na takovou platformu, ale placenou platformu provozuje vždy operátor. Otvírá se tu proto velký prostor pro operátory. Nemám na mysli jen operátory multiplexů (České Radiokomunikace, Digital Broadcasting, pozn. red.), ale operátory placených služeb. Pokud bude daná platforma dávat smysl, tuto nabídku určitě zvážíme,“ seznámil se svým postojem generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Singer předpokládá, že trh pozemního vysílání se k placené televizi vyvine. Na jeho slova navázal technický ředitel skupiny Nova Josef Uher. „Dlouho jsme váhali, zdali se k DVB-T2 připojit, protože konečný model chybí,“ konstatoval Uher. Na otázku, zdali vznikne v Česku placená pozemní televize, odpověděl: „Bude záležet na tom, zdali operátor přijde s funkčním modelem. My už placené kanály v nabídce máme a rádi bychom tyto kanály měli i v pozemním vysílání, pokud se takový model nabídne.“ Zástupci Primy a Novy pak na otázku z publika jasně odpověděli, že HD programy nebudou do DVB-T2 pouštět bezplatně.

Jasný postoj k případné placené pozemní nabídce vyjádřil generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Placené vysílání je pro nás jako pro veřejnou službu zbytečná otázka. Programy budeme nabízet vždy zdarma, protože fungujeme z veřejných zdrojů,“ sdělil přítomným Dvořák. První diskusní blok se ale zabýval zejména samotným zaváděním DVB-T2 a schvalováním Technického plánu přechodu (TPP). Na toto téma odpověděl Luděk Schneider, ředitel Odboru elektronických komunikací při Ministerstvu průmyslu a obchodu

Schneider odborné veřejnosti oznámil, že TPP je v současné době v mezirezortním řízení. Dochází k vypořádání připomínek subjektů, které se k dokumentu vyjádřily. Ten konkrétně stanovuje parametry stávajících čtyř celoplošných sítí DVB-T, popisuje tři přechodové sítě DVB-T2 a stanovuje parametry čtyř finálních sítí. Luděk Schneider upozornil zejména na komplikované mezinárodní koordinace ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které se podařilo vyřešit do konce loňského roku.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer řekl, že s přípravou na DVB-T2 začal operátor již před třemi lety. „Z našeho pohledu plníme vše, co je ve vládou stanoveném dokumentu požadováno. Chystáme i další kroky k tomu, abychom úspěšně proces realizovali. Věřím, že vše dopadne tak, jak je naplánováno. Jde o technicky velmi náročný proces, a proto bych chtěl velmi poděkovat ČTÚ a České televizi při práci, kterou udělala v pracovní skupině,“ uvedl Gebauer, který zopakoval, že již 22 % domácností využívá DVB-T2 vysílání a v tuto chvíli je pro něho formou známky DVB-T2 ověřeno certifikováno přes 1700 přijímačů.

Radim Pařízek, jednatel konkurenčního operátora Digital Broadcasting, uvedl, že operátor má v tuto chvíli v DVB-T2 dostatek kapacity. Ve finálním multiplexu operátor počítá s čtrnácti oblastmi odpojování, které budou poměrně důrazně kopírovat rozdělení jednotlivých krajských celků. Pavel Zima, místopředseda společnosti Seznam.cz, vnímá pozemní vysílání jako důležitou distribuční platformu. „Na televizním trhu jsme nováčkem a tím pádem je pro nás pozemní vysílání naprosto nezbytné. Prostor v DVB-T2 bude i pro nás a už v přechodové síti je vidět, že se k divákům dostáváme kvalitněji než v DVB-T,“ uvedl.

autor: lukpo
Spustit audio

Související