Novinky Applu mají změnit způsob konzumace televizní zábavy, dostanou se do více než stovky zemí

25. březen 2019

Spolupráci s americkou firmou uzavřela například placená televize HBO nebo Showtime, naopak ji odmítl Netflix. Obsah pro Apple budou vytvářet Steven Spielberg i J. J. Abrams.

Americká společnost Apple představila na pondělní, velmi očekávané tiskové konferenci řadu novinek zaměřených tentokrát zejména na aplikace. Z pohledu televizní zábavy jde především o dvě, novou verzi aplikace Apple TV a zcela novou službu Apple TV+. Firma oznámila, že díky nové verzi Apple TV bude moci divák konzumovat, co chce, kde chce a kdy chce, a to vše na jednom místě. Díky předplatnému uživatel získá v rámci Apple TV Channels přístup například k Amazon Prime Video, Hulu, iTunes nebo placeným kanálům, jako jsou HBO, Showtime, Starz a dalším. Naopak Netflix spolupráci s Applem odmítl.

Stejně jako Netflix umožní nová služba přeskakování úvodních titulků nebo souhrnu minulých dílů. Z HBO GO si nová služba vypůjčila sekci Kids s obsahem pro dětského diváka. Nová verze aplikace bude dostupná ve všech zařízeních americké firmy – v iPhonech, iPadech a konzolích Apple TV s podporou 4K rozlišení. Apple vstoupil také do jednání se společnostmi Samsung, LG, Sony nebo Vizio, aby umožnil využívání služby také na jejich televizorech připojených k internetu. Počítá se i s podporou Roku nebo Amazon Fire TV, tedy v Česku ne příliš hojně užívaných platformách. Apple hovoří o tom, že jeho televizní platforma v nové podobě bude k dispozici ve více než stovce zemí světa.

Výhodami nové Apple TV má být vše v jedné aplikaci (není tedy nutné přeskakovat z jedné do druhé), na vyžádání, bez reklam, s možností stažení pro offline režim, a to vše s nejlepším zvukem a obrazem, pokud možno i ve 4K rozlišení. Samozřejmostí je i sdílení s ostatními členy rodiny na dalších zařízeních. Uživatelé, kteří nebudou vědět, co chtějí sledovat, mají k dispozici propracovaný systém doporučování obsahu, k dispozici bude i hlasové vyhledávání. Odvysílané pořady a obsah z videopůjčovny nabízí ve své on-line aplikaci nebo v přijímačích například O2TV, tento systém bude ale výrazně propracovanější.

Nejvíce prostoru ze strany Applu bylo ale věnováno nové platformě Apple TV+, která nabídne obsah pocházející výhradně z originální produkce. Oznámena byla mj. spolupráce se Stevenem Spielbergem, M. Night Shyamalanem nebo J. J. Abramsem. Z hereček půjde o Reese Witherspoon nebo Jennifer Aniston, které jsou tvářemi nového sitcomu The Morning Show. Na scéně se objevil například i herec Jason Momoa (Hra o trůny, Aquaman). Přímo na pódiu vystoupila i světoznámá a vlivná moderátorka Oprah Winfrey nebo zpěvačka Sara Bareilles. Apple TV+ bude globální službou bez reklam a s výhradně exkluzivním obsahem. Odstartuje letos na podzim.

autor: lukpo
Spustit audio

Související