Nový DAB+ multiplex Allgäu pro jižní Bavorsko konečně v provozu

17. leden 2019

V multiplexu je možné naladit prozatím regionální stanice RT1 Südschwaben, RSA Radio Ostallgäu, Galaxy Allgäu, Allgäuer Melody, Griaß di Allgäu a Allgäu Hitradio.

Na jihu Bavorska začal koncem loňského roku konečně fungovat očekávaný regionální DAB+ multiplex Allgäu, který zásobuje signálem stejnojmennou oblast. V současné době je digitální síť v zážehovém režimu, v provozu je prozatím jediný vysílač. Pro lovce vzdálených signálů na území Čech jistě není Grünten – Allgäu dlouze představovat. Vysílač funguje s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci, doplnit ho mají ještě v letošním roce další tři kóty – Markt Wald, Memmingen a Pfronten. Půjde však již o lokality se silou řádově jednotek kilowattů. 

Multiplex fungující na kanálu 8B prozatím obsadily stanice RT1 Südschwaben, RSA Radio Ostallgäu, Galaxy Allgäu, Allgäuer Melody, Griaß di Allgäu a Allgäu Hitradio. Všechny jsou v tuto chvíli šířeny s jednotným datovým tokem 80 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. „Rozhodli jsme se, že půjdeme se všemi programy na platformu DAB+. Plánujeme být ziskoví a připravili jsme rozvojovou strategii,“ uvedl Christian Berthold, výkonný ředitel společnosti Rundfunkhaus Allgäu, kterého citoval portál RadioWoche.de. Další stanice vstoupí do multiplexu v blízké době.

autor: lukpo
Spustit audio

Související