Nový DAB+ multiplex Niederbayern zahájil testy, vysílá na kanálu 7D

4. květen 2018

První lokality nové digitální rozhlasové sítě začnou fungovat již příští úterý. Objeví se zde nejen regionální verze veřejnoprávního rádia BR, ale také některé lokální privátní stanice.

Ve čtvrtek 3. května byly v sousedním Bavorsku zahájeny testy nového rozhlasového multiplexu Niederbayern, jehož ostrý start je naplánován na úterý 8. května. Jak upozornil portál Satellifax.de, s největší pravděpodobností se jedná o vysílač Pfarrkirchen Postmünster, který byl zkoordinován pro výkon 10 kW ve vertikální polarizaci. Ve stejném termínu by měla odstartovat tato síť také z lokality Landshut-Altdorf, a to se shodnými technickými parametry.

V současné době funguje vysílač Landshut na kanálu 12D, ze kterého však bude v následujícím týdnu odpojen. Operace souvisí s plánovaným rozdělením multiplexu Niederbayern/Oberpfalz na dva samostatné kanály. Na kanálu 7D se mají kromě odpovídajících regionálních verzí stanice Bayern 1 a dopravního zpravodajství BR Verkehr objevit také komerční programy Rock Antenne, Absolut HOT, Kultradio, egoFM a dále regionální a lokální programy Radio Trausnitz, Radio AWN, Unser Radio, Galaxy Landshut a Galaxy Passau. O poslední volné programové pozici zatím ještě nebylo rozhodnuto. Vysílat se bude většinou s datovým tokem 72 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio