Nový DAB+ multiplex v saském Chemnitzu má odstartovat ještě letos

8. březen 2021

V průběhu letošního roku, pravděpodobně v létě, by měl v saském městě Chemnitz místní multiplex, který nabídne prostor pro regionální hráče, případně místní tematická rádia. O spuštění sítě se hovoří již delší dobu.

Německý portál Teltarif neuvádí přesný termín, kdy by měla síť být spuštěna. On-line databáze na portálu ukwtv.de v této souvislosti zmiňuje letní měsíce. Jasné je to, že v multiplexu se objeví nové rozhlasové stanice Radio Chemnitz 2 a Chemnitz eins, které doplní již existující Radio Chemnitz. Z názvu je jasné, že oba programy budou cílit právě na místní posluchače. Teltarif dále zmiňuje také již potvrzený start komerční sítě ve spolkové země Durynsko. Objevit se tu má například Antenne Thüringen.

Připravované spuštění multiplexu DAB+ Chemnitz je zajímavé i z dalšího pohledu. Pokud by byl splněn původní plán, síť by fungovala na kanálu 9C, tedy stejném kmitočtu, jaký využívá tuzemský operátor RTI cz v případě vysílače Klínovec. Obě kóty by přitom od sebe byly vzdálené pouhých několik desítek kilometrů. Daná koordinace tak vzbuzuje poměrně překvapení. Jak vysílač na Klínovci, tak i Chemnitz – Campus mají zkoordinovaný vyzářený výkon 1 kW ve vertikální polarizaci. Další novinky okolo této sítě budeme sledovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související