Nový standard DVB-I může být budoucností i v Česku, ukázal technologický veletrh IBC

19. září 2019

Pro diváka přináší kombinace několika standardů v jednom televizoru řadu výhod. Jednou z nich je ta, že vůbec nepozná, mezi jakými druhy příjmů na programových pozicích přechází.

Organizace DVB, která stojí za implementací novinek v oblasti pozemní, satelitní i kabelové distribuce a odpovídajících standardů, prezentovala na technologickém veletrhu IBC v Amsterdamu možnost šíření signálu prostřednictvím internetu. Standard DVB-I doposud ve výbavě organizace chyběl. Výhoda technologie je zřejmá. Vývojáři nemusejí přicházet s vlastními aplikacemi pro chytré televizory, ale vysílání je dekódovano na straně diváka přímo daným zobrazovačem.

Návštěvníci veletrhu IBC se mohli přesvědčit o výhodách DVB-I na televizoru s odpovídajícím vybavením a také několika dalších zařízeních. Prezentace přinesla například rozdíl oproti pozemnímu vysílání DVB-T2, jehož zavádění se na konci listopadu na plno rozjede i v České republice. Na experimentu pracovalo celkem dvanáct partnerů z řad vysílatelů. Programy z různých tunerů je možné najít v televizoru v rámci jednoho seznamu. Pro diváka tak jednotlivé technologie neznamenají při přepínání kanálů žádné problémy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související