Nový vysílač z Javorníku zlikvidoval v některých lokalitách příjem sítě ČRa DAB+, stěžuji si čtenáři

13. leden 2020

Redakce našeho portálu obdržela několik nespokojených e-mailů, které překvapila koordinace kanálu 7A na Šumavu i do Prahy. Problémem Javorníku je i přes nižší výkon zejména jeho vysoká nadmořská výška.

Za velmi nešťastnou považují někteří čtenáři portálu Digitální rádio koordinaci šumavského vysílače v lokalitě Javorník. Minulý týden odtud začal šířit signál západočeský operátor RTI cz, jehož multiplex obsahuje stanice Rádio Samson, Rádio Proglas, Rádio Beat a DAB Plus TOP 40. Jádrem problému je kanál 7A, který využívají nejen České Radiokomunikace na pražském Žižkově, ale i multiplex Voralpenland v sousedním Bavorsku.

„Takovýto výkon z této kóty je nezodpovědný počin ČTÚ. Ve Voticích, 90 km od Javorníku, to zlikvidovalo dobrý signál (na stupnici 8) ČRa DAB+. Nyní je zde 7A absolutně nepoužitelná,“ napsal v diskusním boxu portálu Digitální rádio Matyas. Jeho reakce odpovídá i dalším e-mailům od nespokojených čtenářů portálu Digitální rádio. O aktuálních problémech s příjmem kanálu jižně od Prahy informoval naši redakci i anténář Petr Kliment z Čerčan.

autor: lukpo
Spustit audio

Související