Digitální rozhlas DAB+ začal vysílat z Javorníku na Šumavě, svůj multiplex zde spustil operátor RTI cz

8. leden 2020

Součástí multiplexu jsou stanice Rádio Samson, Proglas, Beat a DAB Plus TOP 40, další rozšíření programové nabídky se chystá. Výkon vysílače na kanálu 7A je 1 kW.

Západočeská společnost RTI cz uvedla tento týden do provozu již druhý nový vysílač svého multiplexu DAB+. Po Praze se ho dočkali také obyvatelé Čech, kteří se nacházejí v dosahu šumavské kóty Javorník. Spuštění nového vysílače potvrdil portálu Digitální rádio výkonný ředitel firmy RTI cz Roman Kropáček. Programová nabídka multiplexu se nemění ani zde a obsahuje stanice Rádio Samson, Proglas, Beat a DAB Plus TOP 40.

V souvislosti s tím, že Javorník se nachází ve výšce více než tisíc metrů nad mořem, lze předpokládat, že i přes výkon 1 kW bude dosah vysílače významný. Signál je šířen s vertikální polarizací na kanálu 7A. Podle Kropáčka je na Javorníku použitý stejný anténní systém jako v případě plzeňského Sylvánu. Kanál 7A je již v tuto chvíli využíván v Bavorsku rozhlasovou sítí Voralpenland, v Praze pak Českými Radiokomunikacemi na Žižkově.

autor: lukpo
Spustit audio

Související