Nutné body pro úspěch digitálního rádia? Dobrá informovanost i souhra hráčů na trhu

3. květen 2017

Norové dostali díky digitálu šestkrát více celoplošných stanic než v analogové éře. Veřejnoprávní médium NRK navíc významně uspořilo prostředky za distribuci signálu.

Přechod z analogového rádia VKV na digitální vysílání bude úspěšný pouze tehdy, pokud bude splněno několik podmínek, které budou mít pro celý proces rozhodující roli. Na zasedání Rozhlasového shromáždění Evropské vysílací unie (EBU), které se dnes konalo v Plzni, je odborné veřejnosti prezentovala Line Langnes, zástupkyně Norwegian Media Autority. Norsko se rozhodlo již letos jako první země na světě pro vypínání VKV rozhlasu.

Langnes jako jeden z klíčových bodů směrem k posluchačům zmínila informovanost. Podle její prezentace je důležité nejen podání samotné informace, ale také návod pro posluchače, jakým způsobem na digitální vysílání přejít. Velmi důležitou roli pro úspěch celého procesu sehrála také spolupráce zúčastněných stran, a to nejen spolupráce jednotlivých rozhlasových hráčů na trhu, ale také veřejnoprávní a komerční sféry s regulátory. Klíčovým sdělením pro posluchače je ale vždy termín switch-off, tedy datum, kdy se analogové vysílání vypne.

V kampani byla zdůrazněna vždy možnost výběru. Posluchači tedy nebyla servírována pouze podmínka, že musí přejít na DAB+ vysílání, ale k dispozici je mu například kabelová televize, satelit, případně on-line. Předběžné politické rozhodnutí pro vypnutí VKV vysílání padlo v Norsku už v roce 2011 v rámci dokumentu White Paper, který publikovala vláda. Definitivní rozhodnutí a potvrzení termínu switch-off v roce 2017 padlo před dvěma lety. V letošním roce dochází v Norsku k vypnutí všech národních programů na FM, které bude definitivně zpečetěno 13. prosince. Norsko je rozděleno v procesu celkem na šest regionů.

Marius Lillelien, šéf rozhlasových okruhů norského veřejnoprávního média NRK, zdůvodnil, proč mají tamní obyvatelé důvod přecházet na DAB+ vysílání. Zatímco analogově mohli poslouchat celoplošně pouze tři programy NRK a dvě privátní stanice, v digitálně éře už je to třicet rozhlasových stanic, což je tedy šestkrát více než v pásmu VKV. Digitálně nyní nabízí NRK třináct okruhů. Pro médium znamenal vstup na platformu DAB+ logicky obrovskou úsporu za distribuci signálu. Zatímco na analogové frekvenci je možné šířit jedinou rozhlasovou stanici, v digitální době jde o celý rozhlasový multiplex s řadou programů.

Za účelem podpory digitálního rozhlasu založila NRK joint venture společnost, která se speciálně na přechod na digitální rozhlas zaměřila. Velkou výzvou pro Nory je pochopitelně poslech digitálního rozhlasu v automobilech. Zatímco v nových vozech už je tato technologie montována v základní výbavě, problémem jsou aktuálně využívané vozy. I na tuto skupinu posluchačů se proto NRK v rámci své kampaně zaměřuje a pořádá road show po celém Norsku. V oblasti Nordland se již po 14 týdnech od vypnutí VKV podařilo dostat poslech na úroveň, v jaké byla před termínem switch-off a následně dosáhla dokonce vyšších hodnot. „Naučili jsme se, že nové stanice nutí posluchače poslouchat více rozhlas,“ uvedl Lillelien.

autor: lukpo
Spustit audio