O digitálním rádiu DAB+ ví v Nizozemsku 60 % populace, povědomí o technologii roste

18. duben 2017

Nizozemci jsou na dobré cestě k zavádění a přechodu na tuto technologii. Fungují zde dva celoplošné, řada regionálních a čtyři lokální DAB+ multiplexy.

Devětapadesát procent nizozemské populace v současné době vnímá, respektive ví o tom, že existuje vysílání ve standardu DAB+, a že by se na něj v budoucnu mělo přecházet. Od spuštění kampaně „Let’s Get Digital“ v létě roku 2014 povědomí o technologii roste. Od ledna do prosince 2016 vzrostl počet prodaných DAB+ přijímačů meziročně o 33 %. Nejpopulárnější jsou v Nizozemsku klasické digitální přijímače do domácnosti.

Digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+ je součástí 23 % prodaných vozů. Podle webu MediaMagazine.nl jsou Nizozemci na dobré cestě k zavádění a přechodu na tuto technologii. V současné době fungují v této zemi patřící mezi státy Beneluxu dva celoplošné, řada regionálních a čtyři lokální DAB+ multiplexy. Programová nabídka je tak velmi bohatá a zvuková kvalita uspokojující. Například veřejnoprávní rozhlas NPO šíří většinu svých stanic s datovým tokem 96 kbps, vlajkovou stanici Radio 1 dokonce se 128 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio