Obchod Google Play nabídne od listopadu konečně obsah v Ultra HD

5. říjen 2016

Jako novinku uvedl Google také nový adaptér Chromecast Ultra, který je nástupcem předchozích dvou modelů Chromecastu.

Americký internetový gigant Google začne nabízet od listopadu konečně obsah ve formátu Ultra HD v rámci svého on-line obchodu Google Play, kde jsou kromě aplikací, elektronických knih a hudby dostupné také filmy. Firma o tom informovala na akci #madebygoogle, kde novinářům představila chystané novinky. Podrobnosti o obsahu ve 4K prozatím neuvedla, stejně jako obchodní politiku, která bude s tímto formátem souviset.

Dá se předpokládat, že Google si nechá za obsah ve 4K zaplatit vyšší cenu. Výpůjčky filmů na Google Play se pohybují většinou okolo sta korun, novinky si lze pak zakoupit okolo tří set korun. Cena filmu se liší také podle toho, jestli je dostupný ve standardním, případně vysokém rozlišení. Bylo by logické, pokud by Google upravil od listopadu ceny filmů ve standardním rozlišení směrem dolů, HD kvalita by se dostala na hodnotu dosavadní standardní kvality a UHD by bylo za cenu vysokého rozlišení.

Jako novinku uvedl Google také nový adaptér Chromecast Ultra, který je nástupcem předchozích dvou modelů Chromecastu. Jde de facto o mini počítač, jenž se k televizoru připojuje pomocí HDMI rozhraní. Jak již z názvu nového modelu vyplývá, podporovat bude formát Ultra HD/4K. Uživatelé mají mít možnost si 4K obsah přehrát z YouTube, Netflixu a nově také již zmiňovaného obchodu Google Play. Chromecast Ultra bude podporovat vysoký dynamický rozsah obrazu HDR i formát Dolby Vision. Kromě připojení k internetu přes wifi síť se počítá i s klasickým ethernetovým kabelem.

autor: lukpo
Spustit audio