Odpočívej v pokoji. Operátor RTI cz se po letech rozloučil s vysíláním DAB+ v pásmu L

7. únor 2020

Posledním vysílačem, který přešel ve čtvrtek do vysílání ve III. pásmu, je západočeský Klínovec. Posluchači si odtud mohou naladit například Radio 1, Rádio Proglas nebo Rádio Samson.

Česká republika má za sebou další milník postupně se rodícího digitálního rozhlasového trhu. Západočeská firma RTI cz včera po letech ukončila vysílání technologie DAB+ v pásmu L. V současné době jsou již všechny její vysílače provozovány v takzvaném III. pásmu, které se v minulosti uvolnilo po vypnutí pozemní analogové televize. „RIP L-band. Viva La Band III,“ uvedl symbolicky na sociální síti Facebook provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček.

Odpověď na otázku, proč se první vysílače v České republice pouštěli v L-bandu, je jednoduchá. V době svého zprovoznění nebylo III. pásmo pro potřeby digitálního rádia k dispozici a bylo rezervováno případně pro TV signál. Český telekomunikační úřad nakonec rozhodl o tom, že v L-bandu již digitální rozhlas fungovat nebude. Vysílání ve starém pásmu způsobovalo České republice posměch i za hranicemi. Otázka na přijímače pro L pásmo budila údiv na řadě veletrhů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související