Operátor RTI cz spustil DAB+ z vysílače Klínovec, v Česku téměř skončilo šíření v pásmu L

6. únor 2020

Majitelé digitálních přijímačů si mohou naladit hned několik stanic. Radio 1 už má nyní díky DAB+ výrazně lepší pokrytí než v pásmu VKV. Operátor RTI cz sází ve své síti na vysokou zvukovou kvalitu.

Západočeská společnost RTI cz uvedla do provozu svůj nejočekávanější vysílač, kterým je Klínovec v Krušných horách. Signál z této kóty je šířen na kanálu 9C výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. Spuštění vysílače potvrdil portálu Digitální rádio provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček. Obsah multiplexu je stejný jako v případě ostatních vysílačů této telekomunikační společnosti.

Koordinace kanálu 9C prošla na německé i polské straně a vydání definitivního individuálního oprávnění ze strany Českého telekomunikačního úřadu tak již nic nebránilo. Multiplex obsahuje stanice Český rozhlas Karlovy Vary, Rádio Samson, Radio Beat, Rádio Proglas, DAB Plus TOP 40 a pochopitelně Radio 1. To už má nyní díky DAB+ výrazně lepší pokrytí než na VKV. Lepší je i zvuková kvalita.

Zároveň bylo ukončeno vysílání na kanálu LJ v pásmu L. V České republice už tak v tuto chvíli vysílá v takzvaném L-bandu jediné stanoviště. Jde o operátora Teleko digital a jeho kótu Brno – Barvičova. Přechod do III. pásma zde zatím neumožnila úspěšná mezinárodní koordinace. L-band na Žižkovském vysílači je vypnutý.

autor: lukpo
Spustit audio

Související