Operátor BCAST chce v Polsku rozhýbat trh s digitálním rádiem

9. říjen 2018

Digitální platforma se může stát u našich severních hráčů alternativním prostorem k analogovému vysílání zejména pro malé a střední hráče.

Telekomunikační firma BCAST, která v některých polských městech zajišťuje provoz DVB-T a VKV vysílačů, plánuje rozjet v několika lokalitách digitální vysílání DAB+. Upozornil na to tamní portál ElektronikaB2B. Polský regulátor KRRiT již potvrdil, že digitálnímu rozhlasovému vysílání chce jít naproti. Noví vysílatelé by zejména měli dostat prostor v lokálních a regionálních multiplexech. Jeden takový prozatím provozuje BCAST ve Varšavě.

Jaký bude v praxi zájem o DAB+, je otázkou. Velcí privátní hráči se snaží držet monopol zejména na poli analogového VKV vysílání, digitální platforma se tak může stát zajímavým prostorem zejména pro menší a střední hráče. Kdy se vysílání operátora BCAST v dalších městech rozjede, je v tuto chvíli prozatím otázkou. DAB+ funguje v Polsku od roku 2013, nicméně po několika letech došlo prakticky k jeho útlumu, když veřejnoprávní rozhlas přestal tuto platformu dále rozvíjet. Jednou za čas ale i v jeho multiplexu dojde k nějaké změně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související