Operátor Digital Broadcasting spustil na konci roku řadu nových DVB-T a DVB-T2 vysílačů

28. prosinec 2018

V DVB-T2 multiplexu jsou dostupné kromě stanic v qHD rozlišení, které je obvyklé pro přechodové sítě, i několik programů ve formátu Full HD.

AKTUALIZOVÁNO 29. prosince v 11:49

Technici společnosti Digital Broadcasting, která je mimo jiné provozovatelem DVB-T2 multiplexu Přechodová síť 13, ve druhé polovině prosince rozhodně nezaháleli. V posledních dnech bylo zprovozněno celkem dvanáct nových lokalit ještě v původním standardu DVB-T. Jedná se konkrétně o Vrchlabí, Volary, Slavičín, Vimperk, Pelhřimov, Liberec, Boskovice, Rosice, Žďár nad Sázavou, Šluknov, Tachov a Dačice. Diváci zde mohou naladit mj. programy Nova, Nova Cinema, Prima Comedy Central nebo JOJ Family.

28. prosince operátor přidal k nově spuštěným vysílačům ve standardu DVB-T i další stanoviště již zmiňované Přechodové sítě 13 fungující s kódováním DVB-T2/HEVC. Jsou to Benešov – Kozmice (kanál 24), Liberec - areál Horské chaty Ještědka (kanál 24) a Jablonec nad Nisou – Černá Studnice (kanál 24).

Součástí multiplexu jsou nejen programy v takzvaném qHD formátu, tedy rozlišení 960x540, který je charakteristický pro přechodové DVB-T2 sítě, ale také několik stanic ve Full HD kvalitě 1080p50. Jedná se konkrétně o kanály Prima Comedy Central, JOJ Family HD, Polar HD, případně V1 HD. Společnost Digital Broadcasting uvedla, že v současné době je signálem jejího DVB-T2 multiplexu pokryto 94,1 % české populace a výstavba vysílačů je tak podle jednatele Radima Pařízka pro letošní rok dokončena.

autor: lukpo
Spustit audio

Související