Operátor Itself nasazuje nové set-top boxy, chystá šíření programů s kódováním HEVC

8. březen 2019

Firma nabídne ve své nabídce první programy s novým kódováním v následujících měsících, s původním kodekem H.264/AVC ale bude nadále pokračovat.

Společnost Itself, provozovatel internetové služby Interaktivní TV, začala svým zákazníkům nabízet nové set-top boxy Arris VIP 4205. Tato značka je mezi tuzemskými hráči poměrně populární. Pro své klienty ji nabízí mimo jiné i společnost T-Mobile. Důvod, proč Interaktivní TV uvedla nové set-top boxy, je prostý. Provozovatel služby chce do budoucna svým klientům nabízet programy s kódováním H.265/HEVC. Tuto technologii využívají i operátoři pozemního vysílání DVB-T2 a umožní jim na menším prostoru nabízet větší počet programů.

„Přínos kodeku H.265 je v lepším poměru kvality obrazu a datového toku. To se dá využít pro snížení přenášených dat nebo pro zlepšení kvality obrazu Full HD kanálů,“ konstatoval Martin Janda, technický ředitel společnosti Itself, a zároveň uklidnil stávající klienty: „Současné H.264 multibitrate streamy tu s námi určitě zůstanou ještě mnoho let - ve službě máme stále tisíce zařízení, které H.265 nepodporují.“ Arris VIP 4205 je nově nabízen i zákazníkům tv2go, IPTV služby určené pro slovenský trh. Pro zákazníky Selfnet bude v nabídce od 1. dubna.

autor: lukpo
Spustit audio

Související