Operátor Teleko digital spustí nové DAB+ vysílače, na řadu přijdou Strážník, Brno i Velká Javorina

15. srpen 2024

Příbramská společnost Teleko digital chystá masivní rozšíření svojí rozhlasové sítě na východě republiky. Portálu Digitální rádio to potvrdil jednatel firmy Tomáš Řapek. Do konce srpna spustí operátor finální vysílač na Vysočině, který nahradí stávající kanál 8A a následovat budou další lokality. Tou nejočekávanější je bez pochyby Velká Javorina nacházející se již na území Slovenska.

Čtěte také

Vysílač Strážník na Vysočině bude další lokalitou na finálních technických parametrech udělených Českým telekomunikačním úřadem, která bude následovat po moravskoslezské Lysé hoře. Na Strážníku dojde k vypnutí kanálu 8A s výkonem 1 kW a přeladění na kmitočtový blok 10D, který má od ČTÚ povoleno 5 kW. Spuštění vysílače záleží podle jednatele firmy Tomáše Řapka na dodání nového sdružovače. Strážník bude fungovat se stávajícími anténami pravděpodobě s 3 kW.

Teleko digital si zajistilo u dodavatele hromadnou objednávku sdružovačů. Jakmile tento materiál dorazí, následovat bude i spuštění vysílače s finálními parametry pro Brno, ale zejména velmi očekávaná kóta Velká Javorina, která se již nachází na slovenském území. „Je to taková Černá hora Moravy,“ pochlubil se Řapek a doplnil: „Podařila se po obtížných koordinacích výkonem 5 kW a budeme se k němu opravdu blížit. Čeká nás ale pochopitelně velké omezení zejména směrem na Maďarsko.“

Odhadované počáteční pokrytí multiplexů Teleko a RTI cz ve východní části České republiky

Vysílač Teleka na Velké Javorině bude unikátní – bude se totiž nacházet už na slovenské straně. Operátor využije pochopitelně pro šíření signálu objekt tamní firmy Towercom. „Z tohoto důvodu jsme museli žádat o udělení oprávnění slovenský telekomunikační úřad a budeme zde hradit i odpovídající poplatky. Je to, jako bychom vysílali na Slovensku, ale antény budeme mít natočené pouze do České republiky. Celá věc se podařila díky vstřícnosti slovenského i českého regulátora, za což bych chtěl velmi poděkovat,“ přiblížil jednatel firmy Teleko.

Právě Morava si s pokrytím DAB+ multiplexu Teleko výrazně polepší. Celá síť totiž bude fungovat na jednotném kanálu 10D, tedy v rámci tzv. sítě, kdy dojde k výrazné zvýšení robustnosti sítě a signál se dostane i do oblastí, kde je nyní analogový FM signál velmi problematický, případně dané stanice tu vůbec není možné zachytit. „Pro naši finální síť jsme se snažili zajistit, co nejzajímavější kóty s co nejlepším pokrytím. Využili jsme letité zkušenosti, které s plánováním již máme,“ uzavřel Řapek.

Stávající složení multiplexu TELEKO DAB

  • Český rozhlas Sever
  • Český rozhlas Hradec Králové
  • Rádio Proglas
  • Rádio 7
  • ZUN (v některých lokalitách)
  • DAB Plus TOP40
autor: lukpo
Spustit audio

Související